Pitstop | Onderdeel 4 van 5: trainingsopdrachten | The Volcano
1735
post-template-default,single,single-post,postid-1735,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Pitstop | Onderdeel 4 van 5: trainingsopdrachten

droomdoel, prestatiedoel, procesdoel, ozpc kampioenschap, waterpolo

Pitstop | Onderdeel 4 van 5: trainingsopdrachten

In dit vijfluik schrijf ik over 5 onderdelen van het concept de Pitstop die van 12-18 mei op Ibiza plaatsvindt. De onderdelen zijn wandelen, schrijven, mediteren, trainingsopdrachten en koken. Dit concept bestaat uit letterlijk een pitstop nemen voor jezelf en dat je de tijd neemt om naar je innerlijke stem te luisteren. Van daaruit weet je wat je wensen en talenten zijn, en komen er concrete actiepunten waardoor je zaken kunt veranderen. Hierdoor kun je een betere balans in je leven creëren voor jezelf en doen waar je goed in bent. In deze blog gaat het over het onderdeel trainingsopdrachten.

Wat is jouw droomdoel?

In de Pitstop op Ibiza is er een meditatie waarin we jouw ideale leven gaan visualiseren en creëren over 3 jaar. Alles kan en mag, want het is jouw ideale situatie. Daarna gaan we aan de slag met de trainingsopdrachten: visionboard maken, een weekschema invullen en een actieplan maken. De meeste mensen overschatten namelijk wat ze in 1 jaar kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze in 3 jaar kunnen bereiken. Een periode van 3 jaar geeft  je voldoende tijd om zaken aan te pakken en is niet te ver weg. Met een goede aanpak kun je je doelen behalen. In deze blog geef ik een voorbeeld uit de sport hoe ik met de heren van waterpolovereniging OZ&PC de doelstelling om kampioen te worden hebben behaald. Als je namelijk dit principe begrijpt dan kun je dat ook op jouw eigen leven toepassen en ligt alles binnen handbereik.

droomdoel, prestatiedoel, procesdoel, ozpc kampioenschap, waterpolo

Verschillende doelen

Bij The Volcano werk ik altijd met droomdoel, prestatiedoel en procesdoel. Droomdoelen hebben te maken met gevoel, deze hebben de grootste impact en ze geven richting. En daar draait alles om bij doelstellingen: gevoel! Welk gevoel geeft het behalen van jouw droomdoel? Prestatiedoelen zijn meetbaar, zichtbaar en concreet. En procesdoelen ondersteunen het prestatiedoel. De kunst is om je droomdoel en prestatiedoel  los te laten, nadat je deze hebt gemaakt. En je dan volledig zonder overgave te richten op de procesdoelen. Door je te focussen op de procesdoelen wordt je beter en leef je in het moment. Deze procesdoelen ondersteunen jouw proces op weg naar het bereiken van je droom(doel). Je wordt als een magneet ernaar toe getrokken.

Hoe hebben we dat voor OZ&PC gedaan?

In 2014 werd ik trainer van de heren van waterpolovereniging OZ&PC Oldenzaal. Zij speelden na veel tropenjaren eindelijk weer in de 2e klasse (2014 8e plaats). De gezamenlijke doelstelling was om binnen 3 jaren te promoveren naar de 1e klasse en daar stabiel in te spelen. Na de planningsperiode van 3 jaar van 2014-2017 zouden we opnieuw de doelstellingen vaststellen. In het seizoen 2014-2015 eindigden we op de 4e plaats van de 2e klasse. In het tweede seizoen 2015-2016 werden we kampioen en promoveerden we naar de 1e klasse; een jaar eerder dan de planning. Op dit moment spelen ze om de bovenste plaatsen mee in de 1e klasse. Wat hebben wij gedaan om de doelstelling te behalen? Hieronder staat hoe we dat destijds hebben gedaan met het vastleggen van droomdoel, prestatiedoel en procesdoel:

Droomdoel → gevoel

 • trotse en goede waterpoloër zijn, die alles uit zijn kwaliteiten haalt

 

Prestatiedoel → meetbaar

 • kampioen 2e klasse worden
 • finale Bekertoernooi MMCUP

 

Procesdoel → ondersteunt droomdoel en prestatiedoel

 • van 2x naar 5x training
 • 12 oefenwedstrijden p.j. tegen betere tegenstanders
 • eigen top toernooi organiseren
 • gezamenlijke normen en waarden opstellen
 • 4x per jaar international van Nederlands team uitnodigen om van leren
 • kwaliteit omhoog: 2 nieuwe spelers erbij
 • heldere aanvals- en verdedigingstactiek
 • elke speler krijgt individuele doelstellingen die gezamenlijk zijn opgesteld  
 • mindset veranderen: focus leggen waar je wel controle op hebt
 • weekschema invullen en eventueel aanpassen

 

Plan van aanpak

Wij hebben gezamenlijk het droomdoel vastgesteld. Dit hebben gedaan in een aantal gezamenlijke sessies. Dit hebben we vastgelegd in een kort waterpolo promofilmpje: OZ&PC A NEW HORIZON gemaakt door Robin Joostens. Dat waren wedstrijdbeelden en foto’s van het team en de spelers, waarin affirmaties stonden die bij de doelstellingen pasten met vette muziek eronder. Ook de titel is bewust gekozen: een nieuwe horizon. Dit staat voor nieuwe omgeving met nieuwe mogelijkheden.

Daarna hebben we de prestatiedoelstelling vastgesteld om kampioen te worden binnen 3 jaar en om in de finale te komen van het bekertoernooi. Alle procesdoelen waren gericht op kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling. Door de kwantiteit en de kwaliteit van de trainingen te verhogen werden we beter. Jaarlijks hebben we 12-14 extra oefenwedstrijden gespeeld tegen teams die beter waren. De omgeving waarin je leeft is belangrijk: waar je mee omgaat wordt je mee besmet. 

Mindset

Verder was het ook belangrijk om een mindset te creëren waarin je de focus legt waarop je wel controle hebt en de focus op het proces. Alles draaide om het proces. We hadden de opvatting dat iedereen een groeimindset heeft ipv een fixed mindset en dus beter kan worden als speler. In een sessie hebben we onderstaande 10 uitgangspunten in de vorm van affirmaties opgesteld die als afbeelding in de whatsapp groep van de heren heeft gestaan als reminder.

mindset, ozpc, oz&pc, affirmaties, focus

Principe

Het principe dat ik bij de waterpolo heb gebruikt kun je op elke andere situatie toepassen. In een periode van 3 jaar kun jij jouw droomdoel bereiken, met ondersteuning van prestatiedoelen en procesdoelen. En na het opstellen van jouw droomdoel en jouw prestatiedoel mag je deze loslaten, dat is namelijk de richting die je opgaat. Alle aandacht en focus kun je richten op jouw procesdoelen. In deze TED lezing (9 min) wordt dit mooi ondersteunt door Srikumar Rao waarin hij de contradictie uitlegt tussen gelukkig willen worden door dat juist los te laten. In de Pitstop op Ibiza en gebruiken we dit principe bij de trainingsopdrachten.

Er is er een meditatie waarin we van jouw ideale leven gaan visualiseren en creëren over 3 jaar. Dat is de eerste aanzet tot jouw droomdoel. Daarna gaan we verder met de trainingsopdracht: het maken van het visionboard van jouw leven over 3 jaar. Vervolgens vul je jouw weekschema in van je huidige leven en je toekomstige droomleven. Deelnemer Kirstin heeft een blog over haar weekschema geschreven, die je hier kunt terug lezen. En in onderstaande afbeelding staat mijn huidige weekschema. Het invullen van jouw weekschema geeft je enorm veel inzicht waar jij je tijd aan besteed. En waar jij je tijd aan wilt besteden. Er zitten tenslotte 168 uren in een week en niet meer. Daar komen actiepunten uit in de vorm van procesdoelen die je in de trainingsopdracht actie in de taxi gaat inplannen en uitvoeren.

procesdoelen, weekschema, trainingsopdracht,

 

Wil jij ook je droomdoel behalen?

In de maand maart is er elke dinsdagavond tussen 19.00 – 20.30 uur op de Lonnekerberg een Creatie & Meditatiesessie. Wil jij deze avond niet waarin jij jouw droomdoel kan creëren niet missen? Er is plaats voor 6 personen op basis van vrije gift en je kunt je hier opgeven.   

Wil jij het nog meer diepgang geven? Dat kan door je hier aan te melden voor de Pitstop op Ibiza van 12-18 mei 2019. Nog enkele plekken vrij.

Heb je vragen of iets anders? Neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Geen reactie's

Geef een reactie