Fjaka! | The Volcano
1853
post-template-default,single,single-post,postid-1853,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Fjaka!

fjaka, relax, thevolcano, ibiza, lava, sander

Fjaka!

Wat kunnen Kroaten heel erg goed..? Juist ja.. fjaka! In deze blog gooi ik wat feitjes jouw kant op. Korte informatie over druk, stress, voorjaarsvermoeidheid, weinig tijd, keuzes maken, burnout, overwerken en netflixen. Hoe gaan we met onze tijd om, welke keuzes maken we en wat zijn de gevolgen daarvan. Ik sluit deze blog af met een uitleg van fjaka en waarom dit een mooie manier is om te vertragen.  

Informatie-overload

In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers, ruim 2,1 miljoen mensen, een overvloed aan informatie op werk. Onder informatie wordt verstaan: e-mails, telefoontjes of berichten via sociale media. Het percentage werknemers dat last heeft van informatie-overload ligt onder hoogopgeleiden bijna drie keer zo hoog als onder laagopgeleiden.

Overwerken

Daarnaast werkt zo’n 30 procent van de Nederlanders wekelijks meer dan zes uur over. Van hen werkt 10 procent zelfs meer dan tien uur over zonder vergoeding, blijkt uit Europees onderzoek van dienstverlener ADP. Gemiddeld werken Europese werknemers bijna vijf uur per week over. Dit kan leiden tot druk, stress en soms burnout.

Millennials

Burnout bij millennials. In deze video legt psycholoog Thijs Launspach haarfijn uit waarom al die millennials uitgeblust thuis zitten en geeft 5 tips hoe dit te voorkomen.

Work-eat-sleep-repeat

Werknemers van Epic Games, de studio achter het populaire schietspel Fortnite, moesten soms 70 tot honderd uur per week werken, blijkt uit dit onderzoek.

Bingewatch-waardig

We zijn gemiddeld 8,5 uur per dag bezig met media. Netflix biedt Bingewatch-waardige internationale series aan. Is dat een officieel woord eigenlijk? Voor mij is een ander woord voor Bingewatch-waardig: verslavingswaardig.

Voorjaarsvermoeidheid

Zo aan het einde van de winter en het begin van de lente hoort huisarts Edwin de Vaal  patiënten tijdens het spreekuur vaak klagen over futloosheid en een traag gevoel. Ze willen wel dingen ondernemen, maar geven tegelijkertijd aan daar weinig puf voor te hebben. Wat zijn symptomen van voorjaarsvermoeidheid:

  • Minder energie
  • Futloos
  • Moe
  • Wel willen, maar geen puf hebben

 

Choice overload

Scholieren van 6 vwo kunnen via de site van studiekeuze kiezen uit minimaal 1591 en maximaal 1798 studies (!), afhankelijk van hun profielkeuze. Tevens kunnen scholieren kiezen om een tussenjaar te nemen of om (nog) niet te gaan studeren. Ten gevolge van dit grote aantal keuzemogelijkheden en individualisering kan choice overload optreden…

fjaka, relax, thevolcano, ibiza, lava, sander

Op naar Dalmatië

Als ik het bovenstaande lees, dan is mijn conclusie dat de invulling van tijd anders kan en dat we op de juiste momenten leren te vertragen. Dat we vertragen om even niets te doen zonder agenda en verwachting. In Kroatië (oorspronkelijke Dalmatië) hebben ze daar de term fjaka voor. Fjaka is voor de Kroaten wat siësta voor de Spanjaarden is. Het is een soort van verheven toestand waarin je je bevindt. En het fijne is dat het trainbaar is. Je wordt er beter en beter in, als je het vaker doet.

Vroeger zei men dat fjaka geen vermoeidheid is, maar vertraging. Als de fjaka je in de greep heeft, dan vertraag je. Of, zoals een automobilist zou kunnen zeggen: voor je strekt zich een rechte weg uit waarvan het eind niet in zicht is, je schakelt vanuit een hoge versnelling in z’n vrij en wacht tot de auto vanzelf stilstaat. Je werkt en houdt je vast aan het gezegde je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Maar pas als de fjaka je in de greep heeft, leer je het langzame leven te waarderen.

Trage Toon

Marloes en ik gaan weer naar Ibiza voor 2 maanden om in de maand mei twee Pitstops te draaien. Daar hebben we enorm veel zin in. De komende weken gaan we vertragen en de tijd nemen voor alles wat voorbij komt. Onze camper Tukker Toon brengt ons met gepaste snelheid naar onze bestemming. In fjaka stijl naar Eivissa 🙂  

Wil je meer van dit? Meld je aan bij de nieuwsbrief via de homepage.

Geen reactie's

Geef een reactie